Zařízení i systém pro EET si je třeba dobře promyslet!

16. 07. 2016 15:49:31
V prosinci letošního roku, pokud ministerstvo financí nezmění své plány, se budou muset provozovatelé restaurací a ubytovacích služeb zapojit do elektronické evidence tržeb (EET)....

Na trhu se s přibližujícím termínem objevuje stále více systémů a aplikací, které slibují, že podnikatelům s problémem pomohou. S pořízením nějaké aplikace i zařízení pro svoji provozovnu by se ale neměl majitel firmy rozhodně unáhlit. Ačkoli může být zvolený systém na papíře funkční a teoreticky všechny požadavky splňovat, praxe může být jiná. Přinést úskalí a dokonce i finanční ztráty. Nebo nutnost si po velmi krátké době pořídit zařízení nové, protože se jeho zařízení ukáže nefunkční.

Prvním důležitým rozhodnutím bude to, jaký podkladní systém si pro danou provozovnu pořídit. Zde se jistě vyplatí zvolit systém renomovaného dodavatele, který zaručí jeho dostatečnou stabilitu a funkčnost, zajistí zákaznickou podporu, potřebné aktualizace a školení v praxi pro zaměstnance. Ale ani to nemusí stačit. „Náš pokladní systém PEXESO určený pro zařízení android nebo IOS služby zajistí. Ale zároveň zákazníky upozorňujeme, že je třeba pečlivě volit zařízení, na které ho budou instalovat,“ upozornil ředitel společnosti Awis Petr Havelka.

Teoreticky lze takový systém nainstalovat na téměř každý mobilní telefon nebo tablet. Jestli ho zvládne ale bude záležet nejen na jeho specifikacích jako je typ procesoru, velikost operační paměti nebo rychlost připojení k internetu. „Uživatel si musí velký pozor dát na odolnost zařízení a to, jak silný a náročný provoz bude muset zvládnout. Tedy kolik položek za hodinu, případně za den do něho bude obsluha podniku zadávat a za jakých provozních podmínek. Ty mohou mít na funkčnost celého systému značný vliv,“ vysvětlila Soňa Zvelebilová, obchodní ředitelka společnosti Codeware, která patří k předním dodavatelům hardware pokladních systémů v Česku již vice než 20 let.

Na rozhodnutí o vhodném systému zbývají sice ještě teoreticky více než čtyři měsíce, ale v praxi je doba mnohem kratší. Krok je třeba si rozmyslet v několika příštích týdnech. Aby byl čas vše si pořídit, nainstalovat, ozkoušet a proškolit personál, který s ním bude pracovat. Ovšem důležité je rozhodnout se nejen rychle, ale i správně. Nejlepším řešením bude spolehnout se na ověřené dodavatele, kteří mají letité zkušenosti z českého trhu a jsou schopni doložit pozitivní reference od svých zákazníků a zároveň jsou certifikovanými partnery světových hráčů. Cestou do pekel by naopak bylo pořídit si levné nekvalitní zařízení z pochybného zdroje. Jejich dodavatelé jen stěží nabídnou nepřetržitý a rychlý servis na celém území Česka. Nekvalitní zařízení se může v silném provozu restaurace snadno rozbít. A to znamená jediné - velké problémy s úřady a hrozbu vysokých pokut za neplnění zákonem daných povinností.

Autor: Renata Gurellová | sobota 16.7.2016 15:49 | karma článku: 17.49 | přečteno: 515x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 122 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 496

Nadšenec techniky, it, robotiky, dronů, automatických systému, CRM, pokladních systémů, počítačů a mnoho dalšího.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...